2

Kristendom, diskriminering og rasisme

Fredag 30. oktober 2015, kl 10:00

 

Som dere vet så går jeg nå på en Luthersk skole (kristendommen i Norge er luthersk), der religion  blir praktisert hver dag. Det er ikke noe galt i dette, jeg synes faktisk det er veldig fint å kunne reflekter over hva religion faktisk betyr for hver enkelt, og man tenker over hva det vil si å være kristen osv. Det jeg absolutt ikke liker i det hele tatt er hvor ensidig skolens og elevenes syn er. Ja, denne skolen er samme religion som den norske kristendommen, men likevel føler jeg at det ikke er den samme i det hele tatt.

Mens jeg har vært her så har temaer som ikke-religiøsitet, homofili, abort, og kristne verdier kommet opp.

En av de første ukene på skolen så skulle vi sammenlike kristendom og ikke-religiøse. Til min store overraskelse visste ikke flesteparten av klassen særlig mye om hva det vil si å være ikke-religiøs, ateist eller agnostiker, i det hele tatt (minner om at det er snakk om 17-/18-åringer)! Det var faktisk noen som tok det til det ekstreme og forbandt ikke-religiøst med satanisme........ JA!...... Den timen satt jeg å forklarte klassen om ikke-religiøsitet. Selv om du ikke nødvendigvis tror på noe spesielt, så er du fortsatt del i et samfunn der du har dåp, konfirmasjon, bryllup, og begravelse, og at man feirer forskjellige høytider som f.eks. jul. Og at selv om disse tradisjonene da stammer fra religion så har det tilpasset seg til de som velger å ikke tro fordi det er viktige tradisjoner om du er kristen eller ei. Til og med læreren visste ikke om alt dette......................

 

Noe jeg har fortalt om i tidligere innlegg er at vi har "Chapel" (gudstjenester) på skolen (på mandag, tirsdag og torsdag). Her så har det blitt tatt opp en hel rekke med ting som får meg til å måpe.

Et tema som ble tatt opp er regnbuen som mange tilknytter til homofili. Personen som snakket den dagen fortalte at vi ikke trengte å være flaue eller redde for regnbuen, fordi den egentlig er et symbol for Guds løfte (som er sant), og ikke et symbol for "gay pride". Det er et symbol for Guds løfte, men også et viktig symbol for likhet for alle i dagens samfunn. Likhet mellom kvinner og menn; heterofile og de med annen seksuell legning; religiøse og ikke-religiøse; og likhet mellom raser. Det er en ekstremt viktig verdi som ikke ble tatt opp i det hele tatt! Det er fortsatt mange samfunnsproblemer når det gjelder likhet for alle, og det foregår fortsatt ekstremt mye forskjellsbehandling rundt om i verden, men neida, det viktigste å få fram var at regnbuen ikke var for homofile, men for kristne.

 

Som dere kanskje har skjønt så er de fortsatt ganske hårsåre når det gjelder homofili. Jeg husker fra konfirmasjons undervisningen så ble vi fortalt så mange ganger at Gud og Jesus elsket alle uansett hva. Så hva slags rett har de å si at Gud elsker alle bortsett fra sånn og sånn? Hvis ikke religion hadde utviklet seg med samfunnet så hadde ikke Gud elsket alle som er funksjonshemmet, ikke hvite, eller annerledes enn "normen", fordi folk rett og slett er redde for "det ukjente". Her blir alle disse skoleelevene fortalt at homofile velger å synde mot Gud, og derfor går imot "kristne verdier". Vi hadde faktisk en klassediskusjon om kristendommen var en religion som var åpen for alle. Alle nikket mens jeg ristet på hodet. Jeg sa at ikke alle kirker godtar de som er homofile. En annen i klassen svarte at "Ja, men selv om de ikke godtar at du er homofil så kan du fortsatt være en del av kirka bare at du må gjøre opp for syndene dine." For det å være del av et kirkesamfunn som ikke godtar dine verdier er jo veldig fristende... Det de virkelig ikke forstår (eller ikke vil forstå) er at det å være homofil ikke er et valg. Hvorfor kan ikke alle som tror på Gud være kristne? Hvorfor skal andre mennesker bestemme om du er god nok eller ikke? Konklusjonen deres ble at du enten er kristen eller homofil, ikke begge deler, men Gud elsker alle da...?

Det er også veldig mye snakk om synd og det å synde nesten hver dag. Vi synder mot Gud; Vi er ikke like perfekte som Ham; Vi fortjener ikke Hans velsignelse osv. Til å være en protestantisk versjon av kristendommen så synes jeg det er ganske rart at det er så mye snakk om synd. Jesus var sammen med de utstøtte og de som var utenom "normen" på den tiden, og fortalte sitt budskap til dem. Han døde på korset og alle menneskers synder ble tilgitt, som betyr at vi teknisk sett ikke kan synde mot Gud, vi ble tilgitt for sånn 2000 år siden! Det er det jeg liker med vår versjon av kristendommen (ihvertfall i Norge), at du har lov til å dumme deg ut fordi det er noe vi mennesker gjør, men Gud vil alltid tilgi deg. I alle fall er det hva jeg tror på. Jeg tror på at alle mennesker er like, og at alle har like mye rett til å være seg selv og være elsket for den de er.

 

I en annen Chapel så snakket de om abort. Ikke spør hvorfor, jeg lurer fortsatt på det samme...

Uansett, så snakket en person da om abort og hva det vil si å ta abort, det ble også trukket inn "kristne verdier". Denne personen fortalte kun om den ene siden av saken. At abort er feil, at man dreper et levende menneske, at mennesker ikke har rett til å fjerne ett av Guds barn osv. Jeg synes at dette er en ekstremt feil måte å fortelle om abort, det er ikke sikkert alle som var tilstede engang visste hva det vil si å ha valget om å ta abort, og det blir presentert på en utrolig ensidig måte. Kvinner har faktisk rett til å bestemme over sin egen kropp! Om det er fare for barnet og morens liv om hun får barnet er det da galt å ta abort om det blir oppdaget tidlig? Om barnet har alvorlige funksjonshemninger ol. som foreldrene til barnet ikke klarer å ta hånd om for at barnet skal få et bra liv? Det er så mange forskjellige grunner til å ta abort eller ikke å gjøre det. Ingen er verken rett eller gal, det er alt for komplisert til å ha et svart/hvitt syn på slike situasjoner. Likevel greide de jo å presentere det på en så ensidig måte at de som ikke allerede visste om det fra før, får feil informasjon på en måte. Hvis du kun vet en side av saken, vet du ikke hele historien, og du kan ikke ha en egen mening om det heller når du bare vet om én mening! Denne preken om abort syntes jeg bare var ekstremt unødvendig. Enten så presenterer man og forklarer det skikkelig, eller så lar man være å snakke om det.

 

Kristne verdier er noe som blir sagt dag inn og dag ut. Men hva er egentlig kristne verdier? I følge skolen så er det å dele Guds ord med andre, men når disse elevene har et så ensidig syn på mange samfunnsproblemer, hvordan har de da en rett til å gå rundt å "konvertere" andre til å bli kristne? Jeg ville aldri ha gått opp til noen og sagt at min religion er bedre enn din, eller å prøve å overtale noen om at det jeg tror er best.

Selv om jeg er kristen selv så respekterer jeg at andre har en annen tro og andre verdier enn meg. Er det ikke det som er viktigst? Å respektere, akseptere og inkludere andre medmennesker inn i et samfunn slik at alle føler at de er en del av noe; ikke ekskludere.

Tenk så kjedelig verden hadde vært om alle hadde vært helt like. Hvorfor skal vi da prøve å oppnå det?

 

Har dere noen meninger eller kommentarer om dette? Hva synes dere om disse forskjellige sakene?

 

- Sandra

 

 

#utvekling #rasisme #kristendom #samfunn #samfunnsproblemer #diskusjon #religion

2 kommentarer

Hanne

31.10.2015 kl.13:05

Utrolig flott skrevet Sandra, Alle på jobben er rystet over din reflektering og syntes du er kjempeflink. Kos deg videre.

Frode

01.11.2015 kl.10:42

Veldig bra skrevet, Sandra!

Det er viktig å å ha egne meninger og ikke bare "go with the flow". Ikke dermed sagt at man skal ta opp kampen og "omvende" de andre til å skifte meninger, det skal man være forsiktig med. Men det å vise at man har andre synspunkt og argumentere for dem krever både styrke og mot! Det har du..! :-)

Skriv en ny kommentar

hits